Aku Cinta Dia

Tajuk Novel : Aku Cinta Dia
Penulis : Sharifah Abu Salem

Wadi Safiyyah – pusat perlindungan bg gadis2 yg bermasalah.
Dania – gadis kota yg ternoda atas kemahuan sndiri dgn kekasih hati yg baru dikenali.
Iqbal – salah seorg tenaga pengajar di Wadi Safiyyah dan merupakan anak tuan empunya Wadi Safiyyah.
Ummi dan Walid – tuan empunya Wadi Safiyyah

Dania merupakan gadis kota yg terlalu diberi kebebasan oleh bapanya walaupn acap kali ditegur oleh si ibu. Suatu hari, kebebasan yg diberi kepada si gadis, telah merubah kehidupan mereka sekeluarga. Dania telah disahkan mengandung. Si bapa mahu kandungan itu digugurkan demi menjaga martabatnya sebagai Datuk di kalangan ahli2 perniagaannya yg lain. Si ibu nekad utk tidak mahu menambah lg dosa si anak dgn menjadi pembunuh.

Dgn bantuan si pembantu rumah, si ibu telah berjaya melarikan Dania ke pusat perlindungan Wadi Safiyyah dgn harapan si bapa tidak dpt berjumpa dgn anaknya dan seterusnya melaksanakan niatnya utk menggugurkan kandungan Dania. Dania redha seandainya itu yg dirasakan yg terbaik bg dirinya.

Agak sukar utk Dania menyesuaikn diri dgn Wadi Safiyyah kerana kehidupannya di kota sgt berbeza dgn kehidupan di Wadi Safiyyah. Akan tetapi Dania berjanji dgn dirinya bahawa dia akn berubah. Bertitik tolak dari situ, Dania terus berusaha walaupn byk dugaan yg dihadapi termasuklah pandangan sinis penghuni2 lain disebabkn kandungannya yg kian membesar.

Tanpa Dania sedar, Ustaz Iqbal menaruh hati padanya sejak dari hari pertama mereka bersua muka. Entak kenapa Ustaz Iqbal merasa gembira bila terpandangkn Dania. Ummi dan Walid juga turut mudah jatuh sayang pd Dania semasa mula2 Dania tiba di Wadi Safiyyah.

Hadiah MP3 dan Al-Quran kecil dari Uztaz Iqbal menggembirakn hati Dania tetapi bg Dania, siapalah dia utk jatuh cinta dgn insan sebaik Uztaz Iqbal sedangkan dirinya telahpun ternoda dan ada kesan yg nyata atas kesilapan masa silamnya iaitu kandungan yg ditanggung. Sedang Dania bergembira atas hadiah itu, ada dua hati yg terluka yg masing2 menaruh hati pd Ustaz Iqbal. Tetapi, siapa mereka utk menolak rs cinta yg hadir dlm diri Dania dan Ustaz Iqbal. Sesungguhnya rs cinta itu merupakan anugerah dari yg Esa.

Di luar Wadi Safiyyah pula, si bapa masih terus-terusan mencari Dania dan masih mahu meneruskn niatnya utk mnggugurkan kandungan Dania. Si ibu terpaksa menanggung derita apabila sering kali didera oleh si bapa supaya memberitahu tempat persembunyian Dania. Si bapa sanggup membunuh si pembantu rumah mereka dan mencederakn si ibu demi mendapatkan Dania.

Akhirnya si bapa telah ditahan oleh pihak polis kerana telah terbabit dlm pembunuhan pembantu rumah mereka. Dania pula telah pulang ke rumah ibunya sebaik selesai melahirkan anak yg dikandungnya selama ini. Ustaz Iqbal telah dipertanggungjawabkn oleh si Ummi utk mengazankan anak Dania. Uztaz Iqbal tidak membantah. Melalui si anak, Ustaz Iqbal dan Dania melahirkn rasa cinta mereka dan cinta itu direstui oleh Ummi dan Walid serta seluruh isi Wadi Safiyyah.

p/s : happy ending….cita ni mmg best….aku bg 4 ½ bintang….hehehe….housemate aku pn kata cita ni best walaupn dia bukanlah minat sgt baca2 novel nih….so,sesapa yg belum baca lg, gi ar cr cita ni k….

Lepak Crew

I am me Lets lepak