Kerap Membuang Air Kecil vs Wanita Hamil

Kerap ingin membuang air kecil ketika hamil???
Jangan risau…it’s normal….rasanya hampir semua wanita hamil mengalami masalah ini….dari pembacaan me, masalah ini akan semakin menjadi-jadi ketika memasuki trimester ketiga kehamilan….me???…of course la rasa gak…tp rasanya masalah me agak teruk…me mula terasa masalah ini dari awal kehamilan me…walaupun time tu takda la teruk sangat, tp terasa gak la…sekarang ni kehamilan me baru ja masuk trimester kedua, and makin menjadi-jadi la kn…ada gak me kira2 random ly, rasanya me akan ke toilet every 45 minutes in the morning and every 15 minutes in the evening…teruk kn…
Disebabkn it’s normal case, xpa la kn…biar ja la…bila Allah uji umatnya, ada dosa yang akan dipadam…insyaAllah…ada hikmahnya…masalah2 macam ni gak la yang akan buat kita sedar, macam mana susahnya ibu-ibu kita nk kandungkan kita…hmm…me tgh rasa skang ni…masalah ini selalunya berpunca dari rahim yang semakin membesar dan menekan pundi kencing…bagi wanita yg memiliki otot dasar pelvis yg lemah, mungkin akn terkencing secara tak sengaja ketika batuk, ketawa atau bersin…utk itu, kerap-kerap la lakukan senaman lantai pelvis…
Tadi kita ckp pasal case yang normal kan…skang ni yg xnormal plak ok…masalah ini jadi xnormal apabila berlaku infeksi @ jangkitan kuman pada saluran kencing…infeksi ini sering sekali berlaku pada wanita hamil…maka disebabkn itu la, pentingnya wanita hamil diperiksa air kencingnya bagi menentukan adanya jangkitan kuman atau tak…tak yah susah2…pegi je kat klinik ibu mengandung…klau tak dirawat segera, kuman ini boleh merebak ke buah pinggang dan seterusnya membahayakan kesihatan ibu dan juga mengganggu pertumbuhan bayi dalam kandungan…
Itu je la utk kali nie…sharing is caring !!!!
Daaaaa….

Lepak Crew

I am me Lets lepak

Ape pandangan awok?