Fake Bun

Today, I received an email from ada seorang kenalan ni….for me, it’s very interesting…so, trasa macam nak share plak kat dalam blog ni…sharing is caring la katakan…
Email ni berkenaan sanggul arab….sekarang ni memang dah jadi trend dah…siap ada yang fake lagi…

gambar ehsan pakcik gugel..

Dalam emel tu, dia ada cakap yang dia ni blaja di sekolah Arab and dia tau la sikit2 that when you wear tudung, you’re not supposed to show any indication that your hair is long by tying your hair really high or buat sanggul sehingga menyebabkan lelaki boleh notice the presence of your long hair. Maknanya ia dah melanggar matlamat memakai tudung.
Disebabkan dia curious nak tau hukum sanggul tinggi2 ni, dia pn google la…ni petikan quote yang dia jumpa…
1.Hadith Riwayat Ahmad, Jil. 2, Ms. 223
“ akan muncul dalam kalangan umatku di akhir zaman, kaum lelaki yang menunggang sambil duduk di atas pelana, lalu mereka turun di depan pintu-pintu masjid. Wanita-wanita mereka( isteri mereka atau anak perempuan), berpakaian tetapi seperti bertelanjang ( nipis&ketat). Di atas kepala mereka pula(wanita) terdapat bonggolan (sanggul atau tocang) seperti bonggol unta yang lemah gemalai. Oleh itu laknatlah mereka semua. Sesungguhnya mereka adalah wanita-wanita yang terlaknat”
2.Hadith Riwayat Muslim. Sabda Rasulullah s.a.w.
“dua golongan penghuni neraka yang mana aku sendiri belum pernah melihat keadaan mereka didunia: golongan yang membawa cemeti seperti seekor lembu lalu menggunakannya untuk memukul manusia dan juga kaum wanita yang berpakaian seperti bertelanjang, menggoyangkan badan dan berlenggang-lenggok, kepala mereka ada suatu seperti bonggol di kepala unta yang bergoyang-goyang. Mereka tentu tidak akan memasuki syurga atau mencium baunya sedangkan bau syurga itu dapat dihidu dari jarak perjalanan begitu dan begini”

Walaubagaimanapun, for me it’s nice to see women yang pakai tudung dengan sanggul tinggi2 ni….tapi bila dah baca pasal ni, tak nak la membazir duit untuk beli fake sanggul tu…papepun, tepuk dada, tanya iman….hhmmm…itu je la…renung-renungkanlah…bukan niat di hati ini nak bagi tazkirah or pape, sbb diri sendiri pun belum cukup betul lagi…tapi rasanya tak salah if nak share ilmu ni sama2 kan…

Tataa…titiiii…tutuuuu….

p/s : tak boleh nak tulis sumber ni dari mana, sebab biasa la kan selalunya emel2 camni mana ada source dari mana diorang amik…anymay, thanks la untuk yang meng’fwd emel ni kat aku…

Lepak Crew

I am me Lets lepak

Ape pandangan awok?