Proses pendaftaran ibu mengandung di HUKM

Entry kali ni bertujuan untuk share apa yang dh aku n hubby lalui masa nak pegi daftar bersalin kat HUKM…InsyaAllah, I plan to deliver my baby at HUKM ja…rasanya HUKM yg paling dekat kot…sebelum pegi daftar ari tu, ada gak aku search kat internet, apa yang kena bawak…tapi tak tau la kat mana silapnya, aku kena ulang 2kali pegi HUKM tu…
   
Actually, masa kandungan aku lebih kurang 4bulan setengah camtu, aku dah bagitau kat doctor klinik yang aku selalu buat check up tu yang aku akan continue check up kat HUKM…so, dia pun bagi la satu slip merah…katanya just bawak slip tu, bagi kat staf pendaftaran kat HUKM tu…banyak kali gak la aku tanya, tapi dia still cakap bawa slip tu ja…so, dengan senang hatinya, aku pun pegi ja la….
   
Bila sampai and nak daftar, staf tu tanya, ada surat rujukan dari klinik tak? Aku pun bagi ja la slip merah tu, tapi dia cakap, tak boleh guna slip tu ja untuk daftar…kena ada surat rujukan jugak….hmmm…then terpaksa la pegi klinik plak and mintak surat tu…nasib baik cepat ja….klau tak, masak den dibuatnya…
   
Dah amik surat, pegi balik kat HUKM…bagi kat staf pendaftaran slip merah (rekod check up) and surat rujukan, then diorang proses…pastu ada la diorang bagi panduan-2 sket, then setel…senang ja sebenarnya klau suma dokumen complete…

So, sesapa yang nk daftar bersalin kat HUKM, ni some info yang boleh aku share kan….
* Apa yang perlu dibawa semasa proses pendaftaran :
    – Slip rekod kesihatan bulanan (yang kita selalu buat check-up)
    – Surat rujukan dari klinik berkaitan (untuk surat ni, kita kena bagitau klinik tu, yang kita nak continue check up kat HUKM…sebab dalam surat tu nanti, doctor kena tulis surat yang ditujukan untuk HUKM)
* Masa pendaftaran boleh dibuat :
    – Waktu bekerja (kalau boleh, pegi la pagi-2…orang tak ramai sangat..)
    – Bila kandungan dah hampir 5 bulan (jangan daftar lewat sangat…better pegi daftar sebelum kandungan masuk 7 bulan…)
* Masa nak daftar tu, staf akan suggest kita untuk masuk kelas antenatal…kalau nak, kena bayar rm100.00 untuk kelas tu…mostly kelas tu akan diadakan on Saturday…dari pagi smpi la ke petang (anggaran 8.30am – 5.30pm)…actually for me, tak da la mahal sangat, sebab rm 100.00 tu termasuk makan untuk setiap couple…means, husband n wife la…tapi kalau husband tak leh datang, leh la bawa teman lain…antara silibus yang akan diorang ajar adalah :
    – Kehamilan Normal & Abnormal
    – Peranan Suami Semasa Kehamilan
    – Kelahiran Normal & Abnormal
    – Penjagaan Selepas Bersalin dan Perancang Keluarga
    – Mengurangkan Kesakitan Ketika Bersalin
    – Penjagaan Bayi
    – Penyusuan Susu Ibu
    – Persediaan Kemasukan Wad & Permohonan Sijil Kelahiran
    – Demonstrasi Senaman
    – Orientasi Wad (time ni diorang akan bawa kita pusing-2, tengok labour room, wad, etc…)
* Time daftar ni tak payah bayar pape lagi…bayaran akan dibuat masa 1st check-up nanti…
* Anggaran kos bersalin (untuk wad biasa) adalah :
    – Normal : RM 655.00 (termasuk epidural – jika ada)
    – Pembedahan : RM 1255.00 (termasuk epidural – jika ada)
* Untuk maklumat lanjut, sila hubungi 03-9145700 / 03-91457001…ni direct line untuk klinik O&G….

Sekian….

Lepak Crew

I am me Lets lepak

One thought on “Proses pendaftaran ibu mengandung di HUKM