Proses pendaftaran ibu mengandung di HUKM

Entry kali ni bertujuan untuk share apa yang dh aku n hubby lalui masa nak pegi daftar bersalin kat HUKMÂ…InsyaAllah, I plan to deliver my baby at HUKM jaÂ…rasanya HUKM yg paling dekat kotÂ…sebelum pegi daftar ari tu, ada gak aku search kat internet, apa yang kena bawakÂ…tapi tak tau la kat mana silapnya, aku kena ulang 2kali pegi HUKM tuÂ…
   
Actually, masa kandungan aku lebih kurang 4bulan setengah camtu, aku dah bagitau kat doctor klinik yang aku selalu buat check up tu yang aku akan continue check up kat HUKMÂ…so, dia pun bagi la satu slip merahÂ…katanya just bawak slip tu, bagi kat staf pendaftaran kat HUKM tuÂ…banyak kali gak la aku tanya, tapi dia still cakap bawa slip tu jaÂ…so, dengan senang hatinya, aku pun pegi ja laÂ….
   
Bila sampai and nak daftar, staf tu tanya, ada surat rujukan dari klinik tak? Aku pun bagi ja la slip merah tu, tapi dia cakap, tak boleh guna slip tu ja untuk daftarÂ…kena ada surat rujukan jugakÂ….hmmmÂ…then terpaksa la pegi klinik plak and mintak surat tuÂ…nasib baik cepat jaÂ….klau tak, masak den dibuatnyaÂ…
   
Dah amik surat, pegi balik kat HUKMÂ…bagi kat staf pendaftaran slip merah (rekod check up) and surat rujukan, then diorang prosesÂ…pastu ada la diorang bagi panduan-2 sket, then setelÂ…senang ja sebenarnya klau suma dokumen completeÂ…

So, sesapa yang nk daftar bersalin kat HUKM, ni some info yang boleh aku share kan….
* Apa yang perlu dibawa semasa proses pendaftaran :
    – Slip rekod kesihatan bulanan (yang kita selalu buat check-up)
    – Surat rujukan dari klinik berkaitan (untuk surat ni, kita kena bagitau klinik tu, yang kita nak continue check up kat HUKMÂ…sebab dalam surat tu nanti, doctor kena tulis surat yang ditujukan untuk HUKM)
* Masa pendaftaran boleh dibuat :
    – Waktu bekerja (kalau boleh, pegi la pagi-2Â…orang tak ramai sangat..)
    – Bila kandungan dah hampir 5 bulan (jangan daftar lewat sangatÂ…better pegi daftar sebelum kandungan masuk 7 bulanÂ…)
* Masa nak daftar tu, staf akan suggest kita untuk masuk kelas antenatalÂ…kalau nak, kena bayar rm100.00 untuk kelas tu…mostly kelas tu akan diadakan on SaturdayÂ…dari pagi smpi la ke petang (anggaran 8.30am – 5.30pm)Â…actually for me, tak da la mahal sangat, sebab rm 100.00 tu termasuk makan untuk setiap coupleÂ…means, husband n wife laÂ…tapi kalau husband tak leh datang, leh la bawa teman lainÂ…antara silibus yang akan diorang ajar adalah :
    – Kehamilan Normal & Abnormal
    – Peranan Suami Semasa Kehamilan
    – Kelahiran Normal & Abnormal
    – Penjagaan Selepas Bersalin dan Perancang Keluarga
    – Mengurangkan Kesakitan Ketika Bersalin
    – Penjagaan Bayi
    – Penyusuan Susu Ibu
    – Persediaan Kemasukan Wad & Permohonan Sijil Kelahiran
    – Demonstrasi Senaman
    – Orientasi Wad (time ni diorang akan bawa kita pusing-2, tengok labour room, wad, etcÂ…)
* Time daftar ni tak payah bayar pape lagiÂ…bayaran akan dibuat masa 1st check-up nantiÂ…
* Anggaran kos bersalin (untuk wad biasa) adalah :
    – Normal : RM 655.00 (termasuk epidural – jika ada)
    – Pembedahan : RM 1255.00 (termasuk epidural – jika ada)
* Untuk maklumat lanjut, sila hubungi 03-9145700 / 03-91457001Â…ni direct line untuk klinik O&GÂ….

SekianÂ….

Lepak Crew

I am me Lets lepak

One thought on “Proses pendaftaran ibu mengandung di HUKM