Tips Memilih Baju Ketika Hamil

kalau cakap pasal baju, orang perempuan ni, memang la excited kan...kalau boleh, baju untuk pegi keja, taknak pakai yang sama dalam sebulan...or maybe lebih...aku pun camtu gak, tapi tak boleh la nak ikut orang lain kan...bak kata orang tua tu, ukur baju kat badan sendiri...so, kalau nak pape pun, cek dulu poket masing-2...kalau mampu, go on je la...

tapi bila tiba time ngandung ni, fuiyooo...majoriti baju dah tak boleh nak pakai dah...especially bila dah masuk 5bulan dan seterusnya...baju kurung, memang dah disimpan dalam kotak dah...jeans ??? lagi sedih, time 2 months pregnancy pun dah tak dibenarkan pakai...ada la 2-3 baju ja yang stil boleh dipakai...

2-3 helai??? mana cukup kan...so, kena la spend duit sikit untuk beli baju yang seswai...

nak tau tips untuk pilih maternity clothes ??? tengok nih...

- pilih baju yang memang untuk pregnant women. jangan beli baju normal yang lebih besar dari size yang selalu kita pakai.
- pilih fabrik yang natural like cotton, wool, silk or linen. sepanjang kehamilan, volume darah & metabolism rate akan meningkat, so, kita akan selalu rasa panas. jadi, pilihan kain yang tepat, diharap dapat membantu la jugak.
- masa awal kandungan sehingga 4 bulan pertama, maternity clothes, mungkin nampak besar, tapi jangan terpengaruh untuk beli yang kecil pulak. cuba imagine baju tu untuk dipakai masa kandungan dah masuk 8-9 bulan. kalau susah nak imagine, try guna bantal kecil kat perut k.
- pilih pakaian yang mudah meregang (stretch).
- make sure pakaian yang dipilih boleh menampung pembesaran perut. atau dalam kata lain, baju yang boleh diadjust mengikut kebesaran perut.
- pilih pakaian yang boleh di'mix & match' semaksimum mungkin. dengan ini, orang lain takkan tahu, kita asyik ulang-2 baju yang sama ja. good kan....
- adakan 2-3 helai pakaian yang make you feel great like a dress. pregnant women ni sexy in their own way tau....
- bila dah selamat melahirkan, kita still akan perlukan maternity clothes lagi bcoz mustahil la badan kita boleh terus change to bentuk asal kan...so, untuk mums yang plan untuk breastfeeding, pilih baju yang practical untuk penyusuan tu nanti...

that's all tips yang ada buat masa skarang ni...


tataa....

Lepak Crew

I am me
Lets lepak