Lenggang Perut @ Solat Hajat

Last weekend, we’re going back to hubby’s hometown…ada kenduri for me, my sister in law & our babies + tahlil…

ada gak yang buat kenduri lenggang perut…sy tidak lah tahu camna nak explain pasal kenduri lenggang perut ni…coz tak pernah mengalaminya lagi…

my mother in law yang plan kenduri ni on Friday night…takde lenggang perut, just solat hajat for me and my sister in lawsmoga semuanya berjalan lancar…

biasa la, kalau kenduri kat kampung, sure ramai orang-2 lama…pastu macam-2 petua la yang boleh dikumpul time ni…best tau….

satu pengalaman baru yang hubby and me alami adalah sesi me’rasa’…ni loghat orang Terengganu…i don’t know anything about this…so ikut je apa yang MIL suruh…maybe kat tempat lain pun ada sesi macam ni, tapi mungkin panggilannya lain…

mula-2 igt me’rasa’ ni just dibuat oleh orang-2 lama dengan meletakkan tangan diorang kat perut…macam ala-2 nujum…kihkihkih….rupa-2nya tak…me’rasa’ ni lebih kurang macam mengurut gak…tukang rasa sy adalah seorang bidan bersara yang dipanggil MAK…mula-2 cam risau gak…hubby pun takut gak nak tinggalkan sy sorang-2 dengan MAK…tapi we kena pikir positif la kan…takkan la dia nak buat yang tak elok plak kan…

the result is sy sangat berpuas hati dengan urutan MAK…best gilosss…lagi satu, MAK cakap kedudukan my baby dah elok…and yang paling best, MAK cakap my baby sihat (besar)…hehe…

maybe secara kebetulan, esoknya time pegi scan, doktor pun ada mention yang my baby agak besar…

hahaha…it’s okay, as long as my baby sihat…my doa is smoga dipermudahkan masa nak bersalin nanti…tu je..


ok lah…till next entry…tataa…. 🙂

Lepak Crew

I am me Lets lepak

2 thoughts on “Lenggang Perut @ Solat Hajat