Petua Memudahkan Bersalin

my pregnancy is about 32weeks now…fuhh…skarang ni dah start trasa cuak, takut, nervous…suma ada la…so, now is the time to prepare myself for the delivery…mentally and physically…
bila ada masa terluang tu, dah kena rajin-2 kan diri cari petua untuk mudahkan bersalin…tersangatlah banyak petua yang ada…boleh la pilih yang mana paling mudah and dirasakan sesuai untuk diri masing-2…
ni antara yang saya jumpa….
– dua minggu sebelum due, amalkan makan telur separuh masak…ni untuk bagi tenaga masa nak melahirkan nanti…
– sebelum masuk labour room, minum milo yang dibancuh dengan planta…ni untuk bagi laluan cepat terbuka…sebelum minum, baca selawat nabi (3x @ 7x), surah al-fatihah skali and baca doa nabi yunus (3x @ 7x)…doa nabi yunus ni pendek ja..
– semasa mengandung, jaga adab dengan orang sekeliling terutama sekali dengan suami….
– minta maaf dengan suami dan orang-2 terdekat…mintak la diorang doakan kita…
– amalkan baca surah maryam…
– banyakkan minum air kelapa bila dah dekat due…but, as far as i know, air kelapa ni untuk cuci baby…bila dia lahir nanti, kurang la selaput-2 yang selalu ada kat kepala baby tu… nak explain lebih-2 pun susah gak sebab i’ve no experience about this since this is my 1st baby…
– minum air selusuh…air ni lagi bagus kalau suami yang buat sendiri…for me, my MIL yang buatkan…tapi bukan air…minyak…hihi…pas minum minyak tu, minum air zam zam plak…
– banyakkan berjalan..kalau jalan-2 kat mall tak da la terasa penat sangat…nama pun pompuan…hehehe…tak leh shopping, cuci mata pun okay what…
– Masa meneran dalam labour room tu, baring sambil kaki/betis rapat ke peha dengan tangan memegang buku lali untuk elakkan “dot dot” koyak atau koyak banyak…
– Untuk senaman pulak, masa kat bilik air duduk mencangkung dengan tangan menahan kat dinding then cuba berdiri perlahan-lahan. Buat banyak-banyak kali tapi janganla laju-laju sangat. Senaman ni boleh dibuat apabila usia kandungan tu dah mencecah 38 weeks ke atas…
– atau duduk macam bersila pastu temukan kedua-dua tapak kaki, pegang jari-jari kaki tu, tolakkan kedua-dua tapak kaki ke arah vagina kita…
– praktis cara pernafasan yang betul…
– baca surah Al-Insyiqaq ayat 1-4…
– baca surah An-Nahl ayat 78…..

dengan izin dari Allah S.W.T, insyaAllah semuanya akan berjalan dengan lancar…Amin….

that’s all for now…

Tataaa…..

p/s : sorry sebab tak sertakan bacaan doa-2 yang disebut…bukan apa, saya xsuka rumikan doa-2 tu…kalau nak bagi yang jawi, saya pulak tak tahu nak cari kat mana…InsyaAllah kalau hubby saya berkelapangan, saya akan mintak tolong sama dia ok…

Lepak Crew

I am me Lets lepak