Ubat Selsema

as promised on the previous entry, entry ni berkisar tentang cara-2 nak hilangkan selsema pada anak especially bayi…
masa Qistina demam ari tu, selsemanya pun datang skali…kira pakej la ni…kesian Qistina…tido tak lena coz idungnya tersumbat…ye la…susah kan nak bernafas dengan selesa bila idung ketat…sapu vicks pun ada efek kejap je…so, hubby and me pun sibuk lah meng’google’ about selsema ni…
ada feel untuk bawa Qistina ke klinik, tapi tetiba teringat nurse kat klinik kesihatan cakap yang ubat selsema actually tak elok untuk bayi tapi idok pulok nurse tu cito kat kiter sebabnye…so, misi meng’google’ pun bermula la…hmmm…memang not suggested untuk kanak-kanak below than 6years…<< info 1 >> and << info 2 >> 
pastu jumpa la ngan petua-2 yang tak perlu g klinik ni…jom chekidout…(hahaha)…:
1. ambil kunyit hidup, bersihkan then asah pada belakang pasu…hasilnya sapukan pada batang idung bayi…ulangi sehingga bayi anda sihat…saya sudah try petua ni…alhamdulillah selsema Qistina sudah semakin pulih…ibu-2 leh try yer…tapi batang idung anak anda akan jadi kuning la sket yer…kunyit kannn…=)
2. makan sedikit madu asli setiap hari…sebenarnya amalan ni bukan untuk time sakit jer…madu asli ni dikatakan baik untuk tingkatkan imunisasi badan…saya juga sedang amalkan ini…tapi baru jer…belum leh nampak hasilnya…bancuhkan dengan air masak, then bagi Qistina minum setiap pagi and malam sebelum tidur…
3. letak minyak kelapa pada ubun-2 bayi…tak try pun, so tak leh nak komen….
4. ambik beberapa tangkai daun sirih, ramas sampai keluar lendir, then sapukan kat idung bayi…tak try gak…

 itu je la yer…hopefully entry ni dapat membantu ibu-2 dan ayah-2 sedikit sebanyak yer…
~~ jumpe lagi…tataaa ~~

Lepak Crew

I am me Lets lepak

Ape pandangan awok?