Sawan Mengandung @ Eklampsia

Dalam entri sebelum ni, saya ada mention yang pregnancy kali ni berbeza kan…meh nak cita…

masa 1st time p buat buku merah kat klinik gomen, nurse takut saya ada kencing manis…puncanya berat lebih dari yang sepatutnya…means BMI lebih la…so, kena minum air gula…weekkk…sangat nak muntah ok…malam sebelum minum air gula tu dah kena pantang start pukul 10pm…tak boleh makan apa-apa pun kecuali air masak (minum)…esok paginya pukul 8am, kena ambik darah then minum air gula…dua jam lepas tu, ambik darah lagi skali…sementara tu tak boleh muntah, kalau muntah kena minum lagi skali…lagi tak sanggup…resultnya : alhamdulillah, kencing saya tak manis…gula dalam badan saya still normal…mungkin berkat dari minum air kosong yang banyak kot…

tadi beza pertama…beza kedua is sawan mengandung…1st time dengar pasal sawan mengandung ni…terkezut gak…nurse risau saya kena sawan ni sebab berat badan saya naik mendadak…akibatnya, saya kena check tekanan darah dan buat ujian protein dalam urin selang 2 hari…kalau tak silap saya, dalam bahasa saintifik sawan ni dipanggil eklampsia…menurut nurse yang saya jumpa, sawan ni bahaya untuk both baby and mummy…sebabnya bila ia terjadi, supply oksigen ke badan mummy terhenti sekaligus untuk baby pun terhenti…then boleh berlaku kematian…antara tanda-tanda sawan ni adalah sakit kepala yang kuat, pedih hulu hati dan sakit mata (silau) yang teruk…resultnya : alhamdulillah lagi, saya clear…

sekian dulu…lepas-lepas ni saya sambung lagi yer…

Tataa…..=)

p/s : pada yang lebih arif, betulkan la mana yang salah yer…trima kasih…

Lepak Crew

I am me Lets lepak