Ruam Lampin / Ruam Bayi

Salam..

Hari ni, nak share pasal ruam pada bayi..mommies sure akan risau punya la kalau baby ada ruam kan..tambah-tambah pulak kalau ruam tu dah jadi merah-merah plus berair..yang paling risau kat area leher and celah peha la kan..

For me, lagi la..ziqri kan dilahirkan dengan badan yang sihat..jadinya banyak la celah-celah yang perlu diberi perhatian..leher, ketiak, peha, pelipat-pelipat kat tangan dan kaki, semua kena jaga..

Untuk ziqri, saya guna drapolene untuk celah peha dan pelipat kat kaki..and bedak agnesia untuk leher, ketiak dan pelipat tangan..sangat berkesan untuk ziqri..kulit ziqri sentiasa kering walaupun ziqri kerap muntah..


Notes untuk mommies :
Kulit anak kita dengan anak orang lain tak sama..so kemungkinan anak kita tak boleh pakai apa yang anak orang lain pakai..maka, mommies kena cuba dulu..untuk elakkan pembaziran, beli pek yang paling kecil dan paling murah dulu..kalau sesuai, alhamdulillah..kalau tak sesuai, baru beli yang lain pulak yer..

Till next entry

.. Peace ..
..xoxo ..

Lepak Crew

I am me Lets lepak