Kereta Konsep Masa Depan, Selamat Datang ke Tahun 2050

Dalam mengharungi dunia penuh dengan cabaran, cuaca tidak menentu dan bahan api fosil yang semakin menipis, tentu saja pengeluar kenderaan pasti berubah kepada tenaga boleh diperbaharui.

Penggunaan tenaga yang berubah menyebabkan reka bentuk kenderaan juga perlu dipinda supaya menepati spesifikasi bagi keperluan tenaga.

Terdapat 10 rekaan kereta masa depan oleh pengeluar kenderaan terkemuka. Mungkinkah kita berpeluang memandunya? Hanya masa yang menentukan.

1. Kereta Berkonsep Aiolus
Direka khusus oleh pereka Korea Selatan Kyoung Soo Na, kereta ini menggunakan tenaga angin yang ada di sekitar bangunan pencakar langit di Seoul. Dijana menggunakan enjin mesra alam sekitar dan diberikan bentuk yang futuristik. Kereta konsep Aiolos kenderaan jenis monowheeler dengan bahagian dalaman kokpit mengawal segalanya daripada lampu isyarat kepada kamera.


2. Kinetia Cuboy
Kereta kompak dua tempat duduk dengan bentuk satu kotak.Direka oleh Sasank Gopinanthan, Kinetia memberikan saingan kepada Volkswagen Beetle dan Austin Mini.Bentuknya yang comel dengan tiga tempat duduk memudahkan pemandu meletakkan kenderaan di tempat yang sesak.


3. Trimove
TriMove tiga tayar mempunyai gaya aerodinamik yang diharapkan daripada motosikal. Rekaan motor dengan tiga tayar Mohammad Ghezel memberikan keseimbangan walaupun ketika berhenti.


4. Kereta electrik Chevrolet
Kereta sukan mikro ini direka khusus bagi pemanduan bandar. Kereta elektrik berkenaan direka oleh pereka industri Guatemala, Cristian Polanco. Kereta kompak ini lebih baik dan selesa berbanding kereta elektrik lain.


5. Kereta solar Midier
Direka oleh Siyang Liu, kereta berkenaan dilihat bukan hanya satu kereta konsep tetapi sebuah kereta masa depan. Solar panel yang terdapat di atas kereta yang bagi memenuhi keperluan menyerap tenaga solar.


6. Kereta berkonsep Viera
Kereta konsep Vieria dijana oleh tenaga elektrik dengan satu tempat duduk. Reka bentuk yang pendek dan nipis membolehkan pemanduan lebih jauh sebelum minyak diisi semula. Bahagian hadapan Vieria menapis habuk dan kekotoran di udara dan membebaskan udara yang bersih ke dalam kereta.


7. Kereta berkonsep Renault Captur
Captur adalah kereta konsep dalam strategi baru reka bentuk Renault yang ‘sporty’. Konsep enjin turbo kembar 160 dCi menggabungkan pemanduan ceria, bergaya, selesa dengan pelepasan gas CO2 yang rendah.


8. Kereta berkonsep Foow
Kereta konsep Foow daripada Pietro Russomanno dijana dengan tenaga solar telah direka khusus bagi kawasan sesak. Ia mempunyai rekaan trisikal aerodinamik yang boleh memuatkan hanya seorang pemandu. Hampir sama dengan konsep Land Glider Nissan, Foow seakan sama dengan motosikal dengan pengalaman memandu yang unik.


9. Kereta keluarga Logma
Logma adalah kereta keluarga yang sesuai bagi mereka yang mempunyai kesedaran ekologi di luar. Logma bermakna ‘cebisan makanan’ merupakan kereta kompak yang direka oleh Dr. Hussien Al-Jammazi bagi memenuhi keperluan keluarga kecil yang tinggal di bandar besar.


10. Kereta terbang Audi
Pemenang Pertandingan Reka Bentuk Auto Dunia 2009, satu pertandingan anjuran Akademi Domus di Itali bagi mengiktiraf rekaan automotif paling inovasi. Audi Sharks menjanjikan salah satu kereta masa depan yang paling menarik. Pereka Karim Doku mendapat ilham daripada motosikal dan kapal terbang bagi menghasilkan model 3D bagi kereta futuristik yang tidak mempunyai tayar tetapi boleh terbang.

Lepak Crew

I am me Lets lepak