Pulau perhentian kecil – info

Terletak 10 batu nautika dari persisiran pantai Terengganu, Pulau Perhentian Kecil adalah pulau untuk kaki percutian bajet.

Berbeza dengan Perhentian Besar, pulau ini mempunyai lebih banyak motel murah. Jadi ia sering dikunjungi pelancong asing, dan suasana malamnya juga kurang sesuai untuk kanak-kanak.

Walaupun begitu, kerana ianya hampir antara satu sama lain, waktu melawatnya adalah serupa, dan anda boleh ke pulau berhampiran dengan bot laju yang disewa.

Aktiviti Menarik di Perhentian Kecil

Selain scuba diving dan snorkeling di lokasi yang sama seperti di Pulau Perhentian Besar, anda juga boleh berseronok dengan aktiviti air seperti menunggang banana boat dan berkayak. Aktiviti ini selalunya boleh ditempah di resort atau chalet anda menginap.

Tips Melancong

Di pulau ini tiada mesin ATM. Bawa wang yang mencukupi sebelum berlepas ke pulau.Jika anda ingin mandi manda di pantai, dicadangkan anda pergi ke Long Beach kerana di sebelah Short Beach, pesisiran pantainya ada banyak batu.

Cara ke Pulau Perhentian Kecil

Untuk ke Pulau Perhentian anda boleh menaiki bot laju ada di Jeti Kuala Besut. Perjalanan dari Jeti Kuala besut ke Pulau Perhentian adalah selama 30-45 minit.

Harga Tiket

RM 5 (dibayar untuk taman marin, di jeti Kuala Besut)

Harga Tambang Bot Pergi Balik ke Pulau Perhentian

Dewasa : RM70
Kanak-Kanak : RM35

Pulau ini tiada jeti. Anda perlu membayar RM5 kepada bot kecil yang akan menyambung perjalanan anda dari pesisir laut ke pulau. Bot kecil inilah akan membawa anda ke pantai.

Jadual Bot Laju

Kuala Besut ke Pulau Perhentian : 9.00 pg hingga 4.30 ptg
Dari Pulau Perhentian ke Kuala Besut : 8.00 pg, 12.00 tghari dan 4.00 ptg

Lepak Crew

I am me Lets lepak