Kahwin Muda, Ibubapa Izinkan Ke?

Pesanan buat ibu bapa..terutamanya yang punya anak dara..

Sebenarnya saya mahu share sesuatu daripada lecturer yang saya hormati .
Dalam kelas tadi , ada seorang sahabat bertanya , “Doktor rasa sesuai tak kahwin muda masa tengah belajar??” .

Jawapan doktor sangat menarik bagi saya .. Katanya , “Kalau saya ada anak perempuan yang minta kahwin masa belajar , akhlaknya bagus , pengurusan dirinya tersusun , hubungan dengan Allah terjaga , maka saya akan kahwinkan dia terus .. Lebih² lagi kalau satu kelas atau satu universiti .. Tapi , kalau anak perempuan saya yang minta nak kahwin tu , hidupnya dengan TV memanjang , akhlaknya entah ke mana , solatnya di hujung waktu , sudah tentu saya tak bagi”..

“Why?” .. Soal saya dalam hati .. Kemudian hati saya menjawab kembali , “Yela , maybe tak bersedia lagi la tu” ..

Tapi ternyata jawapan doktor cukup berbeza ..Katanya , “Kalau anak perempuan saya tu akhlak tak jaga , bangun tidur pun lewat dan saya pulak bagi dia kahwin , then what do you expect from her husband? A very good husband ke? Sedangkan janji Allah adalah lelaki yang BAIK adalah untuk perempuan yang BAIK .. Anak perempuan saya belum cukup baik , jadi saya bimbang dia bawa balik calon yang juga tidak baik” ..

Jawapan yang ringkas , tapi amat bermakna buat yang ingin bermuhasabah diri .. Saya suka pendekatan Dr Ridhwan .

Antara tips lain yang saya berjaya kaut adalah pesanan doktor pada kami which is , “Lepas ni bila you all kahwin , ada isteri atau suami , then suami atau isteri you all buat masalah atau sakit , benda pertama yang you all kena buat adalah :

SOLAT TAUBAT ..

Sebab ape??
Sebab dosa kita , boleh jadi asbab isteri atau suami atau anak kita jadi nakal , tak dengar cakap orang dan sebagainya” .. REFLECTING .. That is the concept .. So , sebelum kita nak tuduh orang lain salah , better kita tengok diri kita sendiri dulu bagaimana .. Fuhhhhh !! Memang TERBAIK tips doktor !!!

Share dan sebarkanlah agar ibu bapa dan rakan² anda membacanya !!! Tak salah kalau kita bermuhasabah untuk jadi much better kan 😉 Wallahua’lam ..

 

** Perkongsian ini dari aplikasi whatsapp..maka tak dapat dipastikan dari siapa asalnya..akan tetapi, semoga ilmu yang disampaikan ini bermanfaat buat kita semua dan menyumbang pahala buat tuan punya cerita ini.