Top 15 Negara Paling Kaya di Dunia Berdasarkan GDP – 2017

Berdasarkan artikel yang dipaparkan oleh International Monetary Fund pada October 2017, kita telah mengetahui senarai negara paling kaya dan mewah di dunia. Daripada 200 negara, negara yang akan dipaparkan ini cemerlang berdasarkan pencapaian GDP per kapita .

GDP bagi negara ini dikira berdasarkan perbandingan matawang negara tersebut dengan harga emas semasa. Namun begitu, negara seperti Brunei dan Qatar yang disenaraikan pada kedudukan teratas dibiayai oleh stok Emas hitam (minyak) dalam simpanan mereka.

Dalam sesetengah negara seperti Ireland dan Iceland, pelaburan dalam sektor perbankan telah memberikan impak positif kepada mereka. Mari kita lihat senarai top 15 negara terkaya berdasarkan GDP ini.

15. Iceland:

Dengan GDP $52,150 perkapita, negara Iceland telah tersenarai didalam top 15 ini. Pelancongan, export dan pelaburan di dalam sektor perbankan telah merancakkan perkembangan ekonomi yang dijangkakan akan berbekalan lama.

14. Netherlands:

Walaupon Netherlands sedang mengalami proses pemulihan ekonomi diambang Brexit, negara ini masih mempunyai GDP $53,580 per kapita. Populasi 17 juta penduduk yang kebanyakannya menduduki Netherlands walaupon negara Netherlands ini meliputi Aruba, Cura├žao dan Sint Maarten.

13. Saudi Arabia:

Dengan populasi seramai 32 juta penduduk, yang selama ini minya merupakan sumber utama bagi GDP negara ini. Namun begitu, dengan ‘Visi 2030’, mereka menumpukan program perubahan yang mencari industri lain untuk mengelak kebergantungan kepada minyak. GDP terkini bagi negara ini adalah $55,260 per kapita

12. United States:

penyandang bagi nombor 12 dalam senarai ini, dengan GDP $59,500 perkapita. dengan mempunyai populasi seramai 325 juta penduduk, United States berjaya mengekalkan kadar pengangguran di tahap yang rendah. Mereka merupakan negara yang paling lama mdi dalam fasa perkembangan ekonomi (Economic Expansion) sejak 1850

11. San Marino:

Meningkatnya kadar guna tenaga dan permintaan dalam negeri dan luar negara memastikan ekonomi San Marino pulih dari kemelesetan. Negara yang berpopulasi 9 juta ini mempunyai GDP sebanyak $60,360 per kapita.

Lepak Crew

I am me Lets lepak